För 25 år sedan skrev jag en hel del om hur Sverige skulle kunna få nya internationella storföretag liknande Volvo, Saab, ASEA, Electrolux, Alfa Laval, Bofors, Ericsson och AGA.

De svenska så kallade kronjuvelerna såldes ut i rask takt och det kom inga ersättare. Det senaste internationella industriella storföretaget var då Gambro som startades av Holger Crafoord år 1964 som nu också är sålt till Baxter. Till en viss del kompenserades bortfallet med två nya företag IKEA och HM.

Jag fick inte mycket gehör för mina artiklar annat än från ”gamlingar” som Nicolin och Werthén som då var på väg ut.

Ägarna sålde ut sina innehav i de gamla världsberömda klenoderna och satsade det mesta på att handla med begagnade aktier på börsen. Nya satsningar var osäkra och tog lång tid innan de gav avkastning. Att handla på börsen var visserligen ett nollsummespel totalt sett men många tjänade pengar.

Sådan är situationen även idag. Intresset för börsen är enormt och vi har satsat våra pensionspengar på börsen. Alla spelar på kasinot och Sveriges bruttonationalprodukt och välfärd som för 25 år fortfarande låg på topp går stadigt neråt i internationella rankningar.

Media tröstar oss med det svenska modeundret, det svenska musikundret, det svenska spelundret, det svenska IT-undret… men det är flyktiga inkomster som kommer och går.  

Utan en industri med starkt stöd i avancerad forskning kommer Sverige så småningom åter att bli en avlägsen råvaruleverantör i ett kallt land som kanske kan dryga ut sin inkomst med att skicka legosoldater till avlägsna krig.

Om någon är intresserad av vad jag skrev för ett kvarts sekel sedan och som jag fortfarande jobbar med idag så finns det på https://scarab.se/to-finance-innovation

Jag skriver detta på sociala media eftersom mina artiklar i ämnet har refuserats ända sedan år 2000. Det mesta i finansmedia och konventionell media handlar om hur händelser påverkar börsen – hur begagnade aktier kan väntas gå upp eller ner. All denna propaganda gör att medborgarna i Sverige har lagt sina pengar i börsaktier mer än i något annat land. De som tjänar storkovan på börsen är mäklare med robothandel och s.k. ”private equity”.  Den stora frågan är idag om en enskild aktieägare, hur klok hen än är, verkligen kan slå AI på börsen.